Een machine die goed melkt is het waardevolste gereedschap voor de veehouder. De machine wordt meer gebruikt dan enig ander apparaat op het bedrijf en is verantwoordelijk voor het grootste deel van het inkomen van de melkveehouder. 

Om goed te blijven werken, moet de machine regelmatig onderhouden worden. Het vacuüm moet goed afgesteld zijn.

Rubberen voeringen moeten om de 2500 melkbeurten vervangen worden. Oud rubber verliest geleidelijk zijn elasticiteit en belast de spenen meer. Door het gebrek aan elasticiteit wordt de binnenkant ovaal in plaats van rond, waardoor het melken minder efficiënt verloopt.

Rubberen voeringen worden na verloop van tijd ook poreus, waardoor bacteriën gemakkelijker binnendringen. Beschadigde of versleten slangen en voeringen moeten onmiddellijk vervangen worden. Bacteriën worden gemakkelijker overgedragen van de ene koe op de andere via versleten materiaal. Het tijdig vervangen van de tepelvoeringen voorkomt mastitis.

Na 3000 melkbeurten is de kwaliteit ontoereikend. Voor een klein bedrijf met 50 koeien die tweemaal daags met 10 melkstellen worden gemolken, betekent dit dat de tepelvoeringen om de 8 maanden moeten worden vervangen.

Siliconen tepelvoeringen gaan twee keer zo lang mee, ongeveer 6000 melkbeurten.  Ze zijn wel duurder en kunnen plotseling stuk gaan.

Eens per jaar moet elke melkmachine worden gecontroleerd door deskundige technici. De machine wordt statisch of droog gemolken. Bij “natte” of dynamische melkbeoordelingen wordt het melkproces in zijn geheel bekeken.

 

De melkstal

De melkstal moet een schone, rustige en aangename ruimte zijn, zowel voor de koeien als voor de melkers. De ruimte moet goed verlicht, goed geventileerd en goed georganiseerd zijn. Al het benodigde materiaal moet binnen handbereik zijn:

  • Hulpmiddelen om koeien te markeren (bijv. stiften, klittenband, gekleurde plakband)
  • Materiaal voor het nemen van melkmonsters => Correct nemen van een melkmonster 
  • Papieren handdoeken of een grote voorraad doekjes
  • Een thermometer
  • Melkhandschoenen 
  • Warm (85 °C) en koud stromend water
  • Whiteboard en stift om aanwezige koeien te noteren, notities achter te laten voor andere melkers

=>Wat te doen als het misgaat in de melkstal .

Het melkstel en de speenbekers moeten brandschoon worden gehouden en voorzichtig worden behandeld, zodat er geen vuil van de vloer in terechtkomt.

Na elke melkbeurt moeten alle melkstellen worden schoongemaakt en gecontroleerd op slijtage. De melkstal moet brandschoon zijn en alle voorraden moeten worden aangevuld (doeken, ontsmettingsmiddel, monsterbuisjes). 

 

De drie pijlers van succesvol melken zijn:

  • schone en comfortabele koeien 
  • optimale melkroutines 
  • een eersteklas melkinstallatie